Chmiel – nie tylko w przemyśle spożywczym

Chmiel kojarzony jest z piwem i takie też jest jego najpopularniejsze zastosowanie. Chmiel zwyczajny, bo taki uprawia się m.in. w Polsce (zachodnia część kraju), uprawia się na bardzo żyznych glebach.

Ten aromatyczny surowiec potrzebuje dużo słońca. W przemyśle spożywczym wykorzystywany jest właśnie do produkcji piwa, czasem alkoholi kolorowych jak likierów. Szyszki chmielu to cenny surowiec kosmetyczny. Ma właściwości bakteriobójcze i kojące, dlatego jest elementem różnych produktów i zabiegów kosmetycznych.

Bardzo dobrze poprawia krążenie krwi, przez co skóra ma dużo ładniejszy i zdrowszy wygląd. Ściąga skórę i lekko ją napina w efekcie czego wygląda młodziej. Na chmielu poznała się także medycyna. Napary z chmielu koją nerwy, uspokajają, pomagają zasnąć.

To naturalny lek na ciężki dzień. Z uwagi na działanie bakteriobójcze świetnie radzi sobie z wirusami, bakteriami oraz drobnymi infekcjami. Chmiel ma także właściwości anty nowotworowe. Przemysł farmaceutyczny coraz chętniej sięga po chmiel doceniany już w medycynie ludowej.

Profitechnik Sklep z narzędziami Normi.pl